Forenet mod elektronikaffald

af Kim Krey, den Mar 17, 2024

På et tidspunkt i dit liv har du måske set et billede eller en video af en losseplads for elektronikaffald (e-affald). Mange af de elektroniske enheder, som vi kasserer, ender på lossepladser rundt omkring i verden. I lande som Ghana, Nigeria, Indien og Indonesien tjener mange lokale penge ved at samle det elektroniske affald og forsøger at genvinde metaller for at sælge dem til skrothandlere.

E-affald bliver sorteret og genanvendt

Men elektronik kan være farligt: det kan indeholde brandfarlige batterier, giftigt kviksølv eller drivhusgasser. Hvis det ikke behandles sikkert, kan det skade de personer, der håndterer affaldet, og forurene jord, vand og luft. Selvom genbrug og genanvendelse af elektronikaffald er stærkt reguleret i mange vestlige lande, bliver over 80% af det e-affald alligevel i sidste ende transporteret til udviklingslande, hvilket betyder, at der er stor risiko for at det blive håndteret forkert og farligt. Selvom de mange steder er meget dygtige til at udtrække metallerne, mangler de ofte værktøjerne og udstyret til ikke at blive udsat for eller udlede de giftige komponenter indeni.

Heldigvis er der en voksende bevægelse, som prøver at opbygge en moderne infrastruktur for e-affaldsgenbrug i disse regioner.

E-affald bliver sorteret og genanvendt

Opbygning af en global infrastruktur

Virksomheder som refurbed går forrest i kampen mod e-affald på mange måder, hjælper med at løse selve problemet og bidrager til projekter, der mindsker den negative effekt e-affaldet lige nu har på verden og lokale samfund. Men hvordan bygger man præcis en global infrastruktur omkring problemet, sompå bedst mulig vis gavner os alle?

Det starter alt sammen med at designe en god proces. Sammen med internationale og lokale organisationer designes en bæredygtig praksis for indsamling, behandling og bortskaffelse af e-affald for hvert land. Ingen lande er helt ens, og det er vigtigt at sikre, at levevilkårene for dem, der lever og arbejder med e-affald, forbedres og ikke sættes på spil.

Derfor er måletat skabe professionelle genanvendere. Ved at uddanne arbejdere, forsyne dem med sikkerhedsudstyr og installere tidsvarende teknologi til sikker nedbrydning og genbrug, bliver de en del af et bæredygtigt økosystem.

Endelig skal deres aktiviteter dokumenteres. Dette sikrer, at genbrugerne, de lokale myndigheder og også internationale partnere kan spore, hvad der foregår, og hvordan man yderligere kan forbedre systemet.

Forenet mod elektronikaffald

Stop med at fylde lossepladser, begynder at genbruge

Nu tager vi de første skridt mod opbygningen af en infrastruktur, så e-affald aldrig mere behøver at ende på en losseplads igen. For hvert eneste lille fremskridt, hvor vi succesfuldt implementerer en ny del af denne process, sørger vi for, at endnu en lille del af de ressourcer, vi normalt ville miste til lossepladsen, bliver genbrugt. På den måde skrider vi trin for trin frem mod en mere cirkulær økonomi.

Ved at involvere lokalsamfundet i de lande, hvor e-affaldet ofte ender i denne genbrugsmodel, opnår de også en masse fordele. De opnår en positiv indvirkning på deres:

  1. Det lokale miljø: ved at forhindre farlige materialer i at forurene jord og vandkilder, bevarer vi miljøet for fremtidige generationer.
  2. Økonomi: ved at genvinde alle værdifulde materialer i enhederne, som guld, sølv og kobber, reducerer vi behovet for minedrift og bevare naturressourcer.
  3. Beskæftigelse: ved at skabe jobmuligheder i affaldsindsamling, sortering og behandling, bidrager projektet til økonomisk vækst.
  4. Fællesskab: ved at fremme ejerskab over processen, selvstændighed og miljømæssigt ansvar, styrker vi enkeltpersoners evne til at have en positiv indvirkning.

Forrest i kampen for forandring!

Vi ved, at selv fornyet elektronik en dag vil blive til affald - det er uundgåeligt. Derfor er det enormt vigtigt for os at midske det e-affald vi generere, så vi kan gøre endnu mere, ud over at forlænge levetiden på enheder og reducere efterspørgslen efter nye produkter. Ved at samarbejde med Minimise er vi i stand til at bidrage til at reducere e-affald og minimere de skadelige effekter det har på miljøet.


Del indlæg
  • Garanti

    30 dages prøveperiode og mindst 12 måneders garanti

  • Billigt

    Spar op til 40% ifht. nypris på dit køb

  • Grønt

    Vi invisterer i miljøbeskyttelsesinitiativer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev for første gang og spar 115 kr!

Gå aldrig glip af et tilbud igen.

Du kan finde information omkring vores brug af personlig data i vores Privatlivspolitik.